Alexandrium shopping centre

Alexandrium Shopping Center in Rotterdam beschikt over één van de grotere groene renovatiedaken van Europa. Dit overdekte winkelcentrum is eigendom van Klépierre Management Nederland B.V.. Het 20.000 m² grote dak van het Shopping Center is volledig bedekt met zeven soorten van het vetplantje sedum. Het 'groene' dak leidt tot een aantrekkelijker gezicht op Alexandrium voor omwonenden en een grote energiebesparing voor de ondernemers in het centrum.

Op het grootste deel van het centrum is een Optigroen vegetatiesysteem aangebracht. Daarbij zijn waterbuffering, CO2-reductie, koeling en biodiversiteit de uitgangspunten. Ook is een deel van de dakvlakken voorzien van een witte reflecterende toplaag, dit om de warmtelast te verminderen. Er zit een groen sedumdak en wit reflecterend dak op delen van het dak die niet genoeg draagkracht hebben voor groen.

Anderhalf jaar lang is er in twee fasen gewerkt aan dit unieke project in Rotterdam. De Gemeente Rotterdam heeft met een subsidie bijgedragen aan het groen op het winkelcentrum. De verwachting is dat de isolatie van het dak aanzienlijk verbetert, zeker in de zomertijd als het dak heet wordt en gekoeld moet worden. De Gemeente Rotterdam onderzoekt momenteel de resultaten van het vergroenen van het dak.