Polderdak op HvA-gebouw

Een dak dat zorgt voor meer biodiversiteit in de stad, ons beschermt tegen al te grote hitte en overtollig water na fikse regenbuien opvangt en reguleert. Het klinkt als een utopie, maar in Amsterdam komt 10.000 m2 aan blauw-groene daken die dit mogelijk maken. Het Benno Premselahuis van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) was als eerste aan de beurt.

Met een Europese subsidie van €4,8 miljoen voor dit vernieuwende project op het gebied van klimaatadaptatie wordt 10.000 m2 aan blauw-groen dak gerealiseerd in Amsterdam. 

Wethouder Laurens Ivens opende het dak van onderzoeksproject RESILIO op een van de warmste dagen van het jaar. 

Vernieuwend in deze proef is het slimme systeem met sensoren, waardoor het dak water vasthoudt of juist loost gebaseerd op de weersvoorspelling. De slimme daken worden in een netwerk verbonden, waardoor een nieuw soort watermanagement op wijk- en gebouwniveau ontstaat. 

Naast het watermanagement zullen medewerkers van de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam onderzoek doen naar het effect van de innovatieve daken op de leefbaarheid en de biodiversiteit in de stad. De blauw-groene daken en de onderzoeksresultaten van het innovatielab dienen ook als voorbeeld voor andere Europese steden.