Op het dak van het nieuwe zorgplein Sanoforum in Brunssum is een uniek daktuinsysteem aangelegd. Voor het dakoppervlak van 4600 m2 was een afvoercapaciteit beschikbaar van slechts 14 liter regenwater per seconde. Op de daken is daarom waterberging gecreëerd voor twee enorme stortbuien. Op het daktuinsysteem zijn PV-panelen bevestigd. Hiermee slaat Sanoforum meerdere vliegen in één klap: waterbuffering, zonne-energie én biodiversiteit!
Waterbuffering en waterberging
Om de afvoercapaciteit te beperken, heb je niet alleen waterbuffering nodig, maar ook waterberging. Alleen een sedumdak is dan niet genoeg. Dat werkt als een spons. Zodra de spons vol is, gaat het water alsnog doorstromen. Een spons moet je dus in een bak leggen. Die bak werd gecreëerd met een krattensysteem, dat boven op de (bitumineuze) dakbedekking is aangebracht, met als extra een wortelwerende folie en een drukverdelende folie. Deze kratten kunnen 65 mm neerslag bergen. Een zware zomerse plensbui komt tot ongeveer 27 mm. De capaciteit is dus ruim voldoende om twee van zulke plensbuien te kunnen bergen. Terwijl ondertussen de afvoer gewoon zijn werk doet en ook het groen nog eens water buffert. De bedoeling is dat de waterberging na maximaal 24 uur weer leeg is.”
Multifunctioneel groen solardak
Op de retentieboxen zijn speciale zonnepanelenstandaards geplaatst die geballast zijn met een groendak systeem. Een zone van in principe twee meter vanaf de dakrand werd daarbij vrijgelaten en voorzien van grind, in plaats van sedum. Daarmee ligt alle beplanting binnen de door het grind gemarkeerde veilige zone en kan dit worden onderhouden zonder valbeveiliging. In de randzone is wel valbeveiliging nodig. Daarvoor is een aanlijnkabel gespannen langs deze zone. Het dak is doorgerekend op windbelasting en waar nodig zijn sedummatten aangebracht, in plaats van sedumpluggen met minikluit. Sedummatten hebben meer samenhang en zijn daardoor bestand tegen een hogere windbelasting, maar ze zijn wel duurder dan ter plaatse ingeplant sedum.